BRZE KIFLICE

 Recept za ove kiflice je sa čašice Dukat kiselog vrhnja Brzo & Fino autorice Lidije Kralj.Za mene su najmekanije i najdraže kiflice jer tijesto ne treba nadolaziti, nego se odmah može raditi s njim.Sutradan su isto jako ukusne,ako uspije koja ostati.
Ja također od njega radim i pizza pužiće kao i hrenovke u tijestu.Kako god, za mene je ovo baš univerzalno tijesto,jednom riječju fantastično!

 Tijesto:
600 g brašna
1 prašak za pecivo
žličica soli
100 ml ulja
200 g kiselog vrhnja
200 ml mlijeka
1 suhi kvasac
1 velika žlica šećera

Fil:
sir svježi,nutela,šunka/sir,pekmez itd.

Za premaz:
1 žumanjak
susam,kim,mak itd.



Priprema:
slika 1
Pomješati brašno,prašak za pecivo i so.Dodati ulje,kiselo vrhnje i promješati.
Posebno pomješati toplo mlijeko,kvasac i žlicu šećera  te uliti u gotovu smjesu.
Zamijesiti glatko tijesto,podjeliti na 4 dijela i svaki dio razvaljati u krug na pola cm debljine.Svaki krug podjeliti na 16 dijelova (slika 1).Na svaki trouglić staviti žličicu nadjeva po želji i motati ih od gore prema vrhu.
Slagati u pleh obložen papirom za pečenje.
Ostaviti ih na toplom 15-tak minuta .Premazati žumanjkom,po želji posuti makom,kimom,susamom ako su sa slanim nadjevom.
Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 15 minuta.

Napomena:
-Ako radite slatke  kiflice slobodno dodajte 2-3 žlice šećera u tijesto.




0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design