KAPUĆINO TORTA SA BANANAMA



 Jako zanimljiva torta sa puno čokoladne kreme i kreme od kapućina,upotpunjena sa bananama.Ovaj recept sam našla na blogu Zungenzirkus koji ima jako interesantne i zanimljive recepte.Tijesto se mota,tako da je i vizuelno pravi mamac za oči,a o ukusu...šta reći nego savršenstvo.

Tijesto biskvitno:


 6 jaja
60 ml mlijeka
50 ml ulja
120 g šećera
110 g brašna
15 g kakaa

Krema za tijesto:
500 ml vrhnja za šlag
300 g čokolade za kuhanje

Prhko tijesto:
100 g brašna
15 g kakaa
60 g maslaca/margarina
30 g šećera

Kapućino krema:
125 g marscapone sira
300 ml vrhnja za šlag
4 žlice šećera u prahu
3 paketića šlagfixa
4 kesice praška za kapućino

I još:

3-5 banana
kakao za posipanje
2 žlice marmelade

Priprema:

  • Najprije napravimo ganaž jer njemu treba par sati da se hladi.Najbolje ga je napraviti dan ranije.
Nasjeckati čokoladu .Šlag staviti da zavrije pa preliti preko čokolade.Poklopiti i ostaviti 2-3 minute pa zatim promješati sa špatulom dok se vrhnje i čokolada ne povežu.Hladiti minimalno 5 sati u frižideru.

Žumanjke sa vilicom miješati u posudi zajedno sa mlijekom i uljem.Bjelanjke u drugoj zdjeli umutiti sa šećerom,ali da ne budu baš prečvrsti nego da ostanu kremasti.Brašno i kakao umiješati sa žlicom u žumanjke.1/3 bjelanjaka dodati smjesi ,promješati pa zatim i druge 2/3 umiješati lagano.Tijesto sasuti u veliki pleh od pećnice na koji smo stavili papir za pečenje.Peći ga u zagrijanoj pećnici na 160 stepeni oko 20 minuta.Gotov istresti na krpu posutu šećerom i smotati.
slika 2


slika 3
slika 4-prije okretanja

slika 5

slika 6

Za prhko tijesto pomješati sve sastojke i zamijesiti.Malo je tvrđe i rasipa se,ali nakon dužeg miješenja se poveže.Izmjeriti promjer smotanog tijesta pa na njegovu veličinu razvaljati prhko.Staviti u okrugli kalup i na papiru za pečenje peći 15 minuta na 160 stepeni.Ohlađen premazati sa marmeladom i poklopiti biskvit tako da marmelada dođe dole(slika 4).Sad treba sve zajedno uzeti,odozgo staviti okrugli podmetač i sve zajedno preokrenuti naopako tako da prhko tijesto dođe dole(ja sam taj korak zaboravila,pa meni ostao gore:)😊

Instant prašak za kapućino razmutiti u zdjeli sa žlicom,dvije vode.Miješati sa žlicom dok ne dobijemo pastu.Marscapone pomješati sa šećerom u prahu pa dodati u kapućino pastu.Na kraju umiješati i umućeni šlag.Tanko namazati na tortu na koju smo stavili obruč pa posložiti banane rezane uzduž(slika 5).Po bananama namazati ostatak kreme(slika 6).Ostaviti tortu par sati da se ohladi.Skinuti obruč i ostatkom ganaža premazati donji dio torte.Posuti kakaom za kraj.

0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design