BRESKVICE


Slatke male breskvice koje su neizostavne na blagdanskom stolu.Oko njih ima poprilično posla i priprema je malo duža,ali zato kad se završe zadovoljstvo je zagarantovano.
























Potrebno:

4 jaja
1 čaša šećera
1 čaša ulja
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
500 g mekog brašna

Fil:

150 g mljevenih oraha
150 g šećera u prahu
izdubljene mrvice
par žlica šećera
malo arome vanilije 
aroma ruma
+crvena i žuta jestiva boja u prahu i aroma maline ili neka druga
   

Postupak

Pjenasto umutiti jaja,šećer,i vanilin šećere.dodati ulje i naposljetku i brašno pomješano sa praškom za pecivo.Smjesu prekriti folijom i ostaviti u frižider na 2 sata.

Od tijesta napraviti duguljasti valjak i izrezati ga na komade veličine 1 cm.Od svakog komada napraviti kuglicu velicine manjeg oraha i potom ih redati u pleh obložen papirom za pečenje.
Peći ih u zagrijanoj pećnici na 160 stepeni 8-10 minuta.Moraju ostati svijetle.

Ohlađene izdubiti sa nožićem sa unutrašnje strane.Mrvice sačuvati.

Za fil pomješati sve sastojke.Masa treba biti povezana,znači dodavati pekmez dok se sve ne poveže.
Puniti izdubljene polovice.Naposljetku ih spajati po dvije.

U dvije zdjelice nasuti po 1 dcl vode i staviti po kašičicu žute i crvene boje.Ja koristim jestive boje u prahu.U jednu žutu,a u drugu crvenu ili možete bojati samo crvenom.Dodati i aromu maline,jagode ili breskve u crvenu boju.
U treću zdjelicu staviti kristal šećer.

Breskvicu umočiti s jedne strane u jednu boju,a drugu polovicu u drugu boju i odložiti na stol.Napraviti par komada i potom redoslijedom kojim su se bojale valjati u šećer.Slagati na tacnu.Do sutradan ostaviti da se osuše pa ih spakovati u zatvorenu kutiju.Mogu trajati tjednima.

*čaša je od 2 dcl




0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design