Ova je torta pun pogodak.Skombinirala sam je i samo ću reći da, ko god da je probao ostao je oduševljen.Sočne kore u kombinaciji sa ukusnom kremom garantuju čisti užitak.Nadam se da će vam se svidjeti.
Smeđi biskvit
200 g šećera
1 vanilin šećer
4 jaja
200 ml ulja
200 ml mlijeka
280 g brašna
20 g kakaa
1 prašak za pecivo
Svijetli biskvit
7 bjelanjaka
7 žlica šećera
7 žlica brašna
3 žlice krupnijih čokoladnih mrvica
1 litar mlijeka
8 žlica šećera
7 žumanjaka
5 žlica gustina
1 vanilin šećer
150 g bijele čokolade
100 g čokolade za kuhanje
250 ml slatkog vrhnja
250 g maslaca/margarina
Za polijevanje biskvita
100 g šećera
100 ml vode
Priprema
1.
1. Šećer,vanilin šećer i jaja mutimo 15 minuta.Smanjimo mikser na prvu brzinu i u tankom mlazu dodajemo ulje pa isto tako i mlijeko.Na kraju dodamo brašno i kakao pomješano s praškom za pecivo.Pečemo oko 35-40 min. na 170 stepeni.Ohlađen prerežemo dva puta da dobijemo 3 kore.
2. Ulupamo bjelanjke sa šećerom i dodamo brašno i čokoladne mrvice.Pečemo kao i prvo tijesto 30 minuta.Ohlađen prerežemo jednom da dobijemo 2 kore.
3. 800 ml mlijeka stavimo da kuha,a posebno pomješamo ostatak mlijeka,žumanjke,gustin i šećere i dodamo sve u uzavrelo mlijeko.Miješamo na vatri dok se ne zgusne.U vruće dodati čokolade i prekriti kremu prozirnom folijom da se nebi uhvatila korica na površini.Ostaviti da se ohladi.U ohlađeno dodamo izrađeni maslac.1/3 kreme odvojimo pa joj dodamo umućeno vrhnje za šlag.
4. Vodu i šećer stavimo da prokuha dok se šećer ne otopi.Svaku koru poprskamo sa ovim zaljevom.
Slaganje: Tamni biskvit,krema,krema sa šlagom,svijetli biskvit i tako redom dok ne utrošimo sav materijal.
Ukrasiti po želji
Ja sam premazala sa 500 ml šlaga i odozgo prelila sa ganachom od 200 g čokolade i 100 g slatkog vrhnja(slatko vrhnje prokuhati i preliti preko izlomljene čokolade)
Napomena: Kalupe sam koristila fi 26 cm ,a može se koristiti i 24 cm
0 komentari:
Objavi komentar