LIMUNČIĆI

Limunčići su dekorativan suhi kolač čija priprema malo duže traje,ali vrijedi svakog truda.Mene podsjeća na rafiole koje baš volim.

 Tijesto

400 g brašna

100 g maslaca ili margarina

100 g šećera

1 vanilin šećer

1/2 praška za pecivo

150 ml mlijeka

prstohvat soli

2 žumanjka

korica 1/2 limuna


Fil

2 bjelanjka

1 vanilin šećer

80 g šećera

prstohvat soli

korica 1/2 limuna

200 g mljevenih badema,oraha ili lješnjaka  

Za bojanje

žuta i zelena boja u prahu ili aroma limuna

300 ml vode

300 g šećera

malo rum arome

Za tijesto izmiksati žumanjke sa omekšalim maslacem,šećerom i limunovom koricom.Dodati mlijeko pa brašno pomješano sa praškom i vanilin šećerom.Tijesto miješati mikserom i završiti ručno na stolu.Po potrebi dodati još brašna.Umotati u prozirnu foliju i ostaviti sat vremena u frižider.

Za fil umutitit pjenasto bjelanjke,dodati šećer i vanilin šećer i mutiti par minuta dok masa ne postane gusta i sjajna.Dodati limunovu koricu i mljevene bademe i ručno ih umješati.Smjesu također ostaviti u frižider.

Ohlađeno tijesto tanko razvaljati,rezati krugove,na svaki staviti žličicu fila i preklopiti.Krajeve dobro stisnuti ,sastav okrenuti na dole i vrhove stisnuti kao bonbonu.

Peći ih na 160 stepeni oko 25 minuta.

Vodu nasuti u dvije manje zdjelice.U jednu dodati žutu,a u drugu zelenu boju.Ohlađeni limunčić uzeti,krajeve umočiti u zelenu boju pa potom cijeli ubaciti u žutu boju.Napraviti 5-6 komada,spustiti na ubrus pa onda tek redosljedom valjati u kristal šećer.Ostaviti par sati na zraku da se prosuše i potom spremiti u kutije .

u slast!

Autor recepta:Hanuma kocht

0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design