TORTA SA OKUSOM KAVE I KARAMELA




Torta od oraha sa krckavim karamelom i čokoladom sa dodatkom kave u kremi je odlična kombinacija.Nešto je poput žarbo torte,postupak je veoma sličan i ko god je probao nije imao zamjerki.


Promjer torte 18-20 cm

 Biskvit 

13 bjelanjaka

13 žlica šećera

3 žlice brašna

300 g mljevenih oraha

Krema

13 žumanjaka

500 ml mlijeka

13 žlica šećera

5 žlica brašna (vrhom punim)

1 vrećica kave 2u1 ili 2 žlice instant kave za jaču aromu

250 g maslaca

Preljev od karamele

100 g šećera

100 ml vrhnja za kuhanje

mrvica soli

5 g maslaca

Čokoladni preljev

200 g čokolade za kuhanje

100 g maslaca

Ganaž

100 g čokolade za kuhanje

130 ml slatkog vrhnja


Za kore umutiti bjelanjke,dodati šećer i mutiti dok smjesa ne postane sjajna.Dodati brašno ,orahe i ručno umješati.Smjesu rasporediti u 4 kalupa promjera 18-20 cm i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stepeni oko 15 minuta.Kore potom ohladiti.

Za kremu promješati žumanjke ,brašno i kavu sa 200 ml mlijeka,a ostatak mlijeka sa šećerom staviti da se kuha.U vrelo mlijeko dodati smjesu i miješati na vatri dok se ne zgusne.Presuti u zdjelu,prekriti prozirnom folijom površinu kreme i ostaviti da se hladi.U ohlađenu kremu dodati izmiksani maslac i sve lijepo sjediniti.

U šerpicu sa debljim dnom staviti šećer i na laganoj vatri ga otopiti dok ne dobije lijepu jantarnu boju.Dodati vrhnje za kuhanje i na laganoj vatri kuhati oko 15 min.dok se karamel ne zgusne.Skinuti sa vatre i dodati maslac i mrvicu soli.Karamel istresti odmah vruć na tri kore,razmazati i ostaviti da se hladi.Detaljan recept za karamel imate ovdje.

Čokoladu sa maslacem otopiti na pari i premazati preko ohlađenog karamela.

Za ganaž prokuhano slatko vrhnje preliti preko nasjeckane čokolade,ostaviti 2-3 minute pa promješati.Smjesu ohladiti pa staviti u frižider najmanje 4 sata(najbolje preko noći) i potom je izmiksati dok ne postane čvrsta.

Slaganje

Kremu podjeliti na tri djela,a ganaž na dva.

Na tacnu staviti jednu koru,preko namazati 1/2 ganaža pa 1/3 kreme.Druga kora,2/3 kreme i na kraju treća kora,ostatak ganaža i preko njega ostatak kreme.

Tortu rashladiti preko noći i dekorirati po izboru.

U slast!

Napomena

*Ganaž se može i izostaviti

*Za lakše filovanje koristim acetatnu foliju i rastezljivi obruč.Ukoliko nemate foliju možete koristit plastificirane podloške za jelo koje izrežete u dvije trake i stavite unutar kalupa.

*Ganaž se može i izostaviti



 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design