Salnjaci,salčići ili salašnjaci su moji najdraži kolači.
Prave se u ovo doba godine,kad vani studen uhvati i kad vatra u kaminu pucketa.
Razlog tome je jer se u vrijeme zime odrađuje svinjokolja pa se salo lako nabavi.
Ja sebi jedan dio zaledim,tako da ga uvijek imam u zalihama.
Za početak je potrebno salo dobro očistiti od eventualnih žilica i nečistoća i potom ga samljeti na mašini za mljevenje mesa.
Sama priprema je malo duža ali ništa to nije teško jer se dobije stvarno neponovljiv i jedinstven okus.
Tijesto bude nalik lisnatom jer je i sam proces izrade jednak.
Probajte napraviti jer vrijedi probati.
Potrebno:
750 g mekog brašna +/-
1 žlica svinjske masti
1 žlica sala
2 žumanjka
1 jaje
200 ml bijelog vina
200 ml vode
1 limun (sok i korica)
500 g samljevenog sala (za premazivanje)
Priprema
U posudu stavite sve sastojke i zamjesite tijesto.Ako je premekano dodavati još brašna dok ne postane kompaktno.
Tijesto odmah razvaljati što tanje ,uzeti 1/4 sala i premazati preko tijesta (slika 1).
Preklopiti bočne strane (slika 2) pa naposljetku i preostale dvije (slika 3).
Tijesto zamotati u przirnu foliju i ostaviti u frižider na pola sata.
Postupak ponavljati još tri puta i nakon svakog mazanja ostaviti u frižider.
Na kraju ga razvaljati na debljinu od 5 mm i rezati na kocke veličine 6×6 cm.
Na svaku kocku staviti kašičicu pekmeza (slika 5)još ako imate domaći,ne može biti bolje.
Kocke preklapati kao knjigu ,a rubove najbolje namazati vodom da se tijesto bolje zalijepi
jer prilikom pečenja se razlista pa pekmez može iscuriti.
Gotove salnjake složiti u pleh obložen papirom za pečenje i staviti ga u prethono zgrijanu pećnicu na 250 stepeni.
Peći oko 20 minuta dok lijepo ne porumene ili duže,zavisno od pećnice.
Ohlađene posuti šećerom u prahu.
Nakon par dana su najbolji(ako vam izdrže toliko).
ili salašnjaci su meni najdraži kolači.
Prave se u ovo doba godine,kad vani studen uhvati i kad vatra u kaminu pucketa.
Razlog tome je jer se u vrijeme zime odrađuje svinjokolja pa se salo lako nabavi.
Ja sebi jedan dio zaledim,tako da ga uvijek imam u zalihama.
Za početak je potrebno salo dobro očistiti od eventualnih žilica i nečistoća i potom ga samljeti na mašini za mljevenje mesa.
Sama priprema je malo duža ali ništa to nije teško jer se dobije stvarno neponovljiv i jedinstven okus.
Tijesto bude nalik lisnatom jer je i sam proces izrade jednak.
Probajte napraviti jer vrijedi probati.
slika 1 |
slika 2 |
slika 3 |
slika 4 |
slika 5 |
0 komentari:
Objavi komentar