NOĆNI LJEŠNJAK OBLAČIĆI



Prefini spoj prhkog tijesta,lješnjaka i pekmeza garantuje uživanje za vaše nepce.Ovi keksići su nastali u kasne sate kad sam željela u jednom kolaču imati spoj svega što volim.Prhko tijesto i domaći pekmez sakriven u lješnjak oblačiću,čarolija okusa.Nadam se da će vam se svidjeti i da ćete ih rado praviti.


Potrebno:

250 g svinjske masti
2 male šoljice mlijeka
6 žlica šećera
pola male kašičice sode bikarbone
500 g mekog brašna

I još:
2 bjelanjka
140 g šećera
150 g mljevenih lješnjaka

domaći pekmez od šipka
100 g čokolade za glazuru


Priprema:

Pjenasto umutiti mast sa šećerom pa dodati mlijeko i brašno sa sodom.Zamijesiti tijesto.Istresti na radnu površinu i razvaljati ga na 3 mm debljine.Čašicom ili modlicom vaditi kružice i redati na pleh obložen papirom za pečenje.
U posudi mikserom dobro umutiti bjelanjke uz postepeno dodavanje šećera.Na kraju dodati mljevene lješnjake i špatulom pomješati da se sve sjedini.
Sipati u slastičarsku vrećicu sa većim zvjezdastim nastavkom .
Par žlica pekmeza staviti u slastičarsku vrećicu ili vrećicu od zamrzivača.
Odrezati dno i na svaki kružić istiskati pomalo pekmeza.
Preko pekmeza staviti oblačić smjese sa lješnjakom.paziti da ne dođe skroz do rubova jer se prilikom pečenja raširi (slika 1).
Pećnicu zagrijati na 170 stepeni i peći kolačiće oko 10 minuta.Kad podju odozgo blago rumeniti gotovi su.Ostaviti da se ohlade .
50 g čokolade otopiti na pari ili u mikrovalnoj i dodati ostalih 50 g sitno nasjeckanih .Miješati dok se sve ne otopi(ali ne na pari).Dodati žlicu ulja još radi sjaja.
Umakati gornju stranu u  čokoladu ili sasuti sve u vrećicu i šarati po njima.
Po želji posuti sa lješnjacima.


*ukoliko nemate domaću mast,možete koristiti i maslac ili margarin(375 g)
*umjesto zvjezdastog nastavka možete odrezati vrećicu za zamrzivač i tako istiskati oblačiće
slika 1





0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design