Ovo su najjednostavnije hurmašice koje ne mogu da ne uspiju.Sastojke većinom svi imamo kući,tako da su i veoma pristupačne što se cijene tiče.Probajte napraviti i vjerujte, pravit ćete ih uvijek iznova.
Potrebno:
2 jaja
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja
pola praška za pecivo
brašna po potrebi
Agda(zaljev)
700 g šećera
400 ml vode
1 limun narezan na kriške(po želji)
Postupak:
U zdjelu staviti jaja i šećer i umješati viljuškom.
Dodati i ulje .
Pomalo dodavati brašno i mješati s viljuškom ,a poslije nastaviti rukom.
Dodati i prašak za pecivo.
Brašna dodavati dok se tijesto lijepo ne poveže i smjesa ne postane kompaktna.
Od tijesta otkidati komade veličine oraha,napraviti kuglicu,potom valjak i prisloniti ga na rende.
Utisnuti kažiprstom,krajeve smotati blago prema sredini i skinuti s rende(slika 1).
Ako se lijepi, dodati još malo brašna.
Slagati u pleh koji nije potrebno mastiti.
Praviti razmak od 1 cm.
Hurmašice peći na 180 stepeni dok fino ne porumene(nekih 20-25 min)zavisno od rerne.
Dok se hurmašice peku staviti agdu da se kuha.
Kad prokuha,smanjiti plamen i kuhati još 10 minuta.
Gotove hurmašice preliti vrućom agdom.
slika 1 |
Dobro ohladiti i uživati:)))
Napomena:šoljica je mala za espresso ili fildžan.
Od ove količine ispadne 27 komada
0 komentari:
Objavi komentar