HURMAŠICE SA ULJEM








Ovo su najjednostavnije hurmašice koje ne mogu da ne uspiju.Sastojke većinom svi imamo kući,tako da su i veoma pristupačne što se cijene tiče.Probajte napraviti i vjerujte, pravit ćete ih uvijek iznova.



Potrebno:

2 jaja
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja
pola praška za pecivo
brašna po potrebi

Agda(zaljev)

700 g šećera
400 ml vode
1 limun narezan na kriške(po želji)

Postupak:

U zdjelu staviti jaja i šećer i umješati viljuškom.
Dodati i ulje .
Pomalo dodavati  brašno i mješati s viljuškom ,a poslije nastaviti rukom.
Dodati i prašak za pecivo.
Brašna dodavati dok se tijesto lijepo ne poveže i smjesa ne postane kompaktna.
Od tijesta otkidati komade veličine oraha,napraviti kuglicu,potom valjak i prisloniti ga na rende.
Utisnuti kažiprstom,krajeve smotati blago prema sredini i skinuti s rende(slika 1).
Ako se lijepi, dodati još malo brašna.
Slagati u pleh koji nije potrebno mastiti.
Praviti razmak od 1 cm.
Hurmašice peći na 180 stepeni dok fino ne porumene(nekih 20-25 min)zavisno od rerne.
Dok se hurmašice peku staviti agdu da se kuha.
Kad prokuha,smanjiti plamen i kuhati još 10 minuta.
Gotove hurmašice preliti vrućom agdom.

slika 1


Dobro ohladiti i uživati:)))

Napomena:šoljica je mala za espresso ili fildžan.
Od ove količine ispadne 27 komada

0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design