250 g margarina ili maslaca
1 jaje
pola svježeg kvasca ili vrećica suhog
50 ml mlijeka
50 g šećera
I još:
250 g oraha
200 g šećera
žlica do dvije ruma
4-5 žlica mlijeka
4 žlice pekmeza od marelice ili nekog drugog
150 g čokolade
5 žlica ulja
1.U zdjeli pomješati brašno,margarin i šećer.Dodati jaje i kvasac kojeg smo razmutili u toplom mlijeku sa žličicom šećera i brašna.Sve dobro umjesiti i podjeliti na 3 dijela.Ostaviti pola sata da odmori.
2.U međuvremenu pomješati orahe,šećer i rum u zdjeli i dodati 4-5 žlica vrućeg mlijeka.Smjesa mora biti ne previše rijetka.
3.Uzeti 1/3 tijesta i razvaljati na veličinu 20×35 cm,staviti u tepsiju,premazati sa pekmezom i preko staviti pola smjese od oraha.Drugi dio tijesta staviti preko i ponoviti postupak sa marmeladom i orasima.Trećom korom prekriti i izbockati je viljuškom.
4.Rernu zagrijemo na 170 stepeni i stavimo da se peče 45 minuta.
5.Pečen kolač dok je još vruć opteretimo sa manjom tepsijom u koju stavimo nešto teže,tako da se gornja kora izravna.
6.Za glazuru otopimo čokoladu na pari,dodamo ulje,dobro promješamo i prelijemo preko kolača.
Ohlađen režemo na štanglice.
0 komentari:
Objavi komentar