LIJENA PITA

Potrebno:
6 jaja
24 žlice šećera(ravne)
6 malih šoljica mlijeka
6 malih šoljica ulja
32 žlice brašna(vrhom punih)
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
oko 1 kg jabuka
cimet po želji
2 žlice pekmeza od šljiva ili nekog drugog

Prvo oguliti jabuke,narendati i staviti u suhu tavu.Malo ih posuti šećerom ko voli slađe,a i ne mora.Dodati i malu kašičicu cimeta.Jabuke dinstati na vatri dok sav sok ne ispari.Na kraju dodati i pekmez i promješati.Po želji se mogu dodati i 2 žlice oraha ili mrvica(za povezivanje smjese)

Jaja umutitit pjenasto sa šećerom pa dodati ulje i mlijeko i na kraju brašno sa praškom.Tepsiju veličine 25×35 namazati uljem i posuti brašnom.Pola smjese istresti u tepsiju i staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni 10 minuta da se malo zapeče.Izvaditi,staviti preko jabuke,poravnati ih i sasuti drugi dio tijesta.Vratiti u pećnicu i peći još 35 minuta.Provjeriti sa čačkalicom da li je gotov.Vruć posuti vanilin šećerom ili hladan šećerom u prahu.

Napomena:

* šoljice su od espressa 
*Umjesto jabuka možete koristiti višnje,samo u tom slučaju tijesto nije potrebno prethodno zapeći.Ja višnje prije stavljanja uvaljam u brašno pa ih onda pobacam po tijestu.

0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design