Kora:
5 bjelanjaka
5 žlica šećera
7 žlica mljevenih oraha
2 žlice brašna
Ovo je količina za jednu koru,a treba ispeći 3 ovakve.
Fil:
15 žumanjaka
15 žlica šećera
250 g maslaca
50 g čokolade za kuhanje
150 g mljevenih oraha
Priprema:
Umutiti bjelanjke i šećer u snijeg pa dodati orahe i brašno i umiješati ručno.
Kalup promjera 24 cm obložiti papirom za pečenje i istresti masu u kalup.Peći u zagrijanoj pećnici na 170 stepeni oko 20 min.Zavisno od pećnice.
Ostaviti koru da se ohladi,a u međuvremenu ispeći još dvije ovakve.
Za fil umutiti žumance sa šećerom pjenasto i kuvati na pari 25 min.Kad se zgusne skinuti i hladiti povremeno miješajući.Maslac pjenasto umutiti i dodati ohlađenom filu pa potom podjeliti na 3 djela.U 1/3 dodati otopljenu čokoladu,2/3 ostaviti žutu,a u 3. dio dodati mljevene orahe.Kore naizmjenice mazati sa kremama,prvo čokoladna pa žuta i na kraju sa orasima.Tortu ukrasiti šlagom.
0 komentari:
Objavi komentar