KINDER PINGUI TORTA


 Tijesto:
6 jaja
200 g šećera
100 g brašna
85 g gustina
25 g kakaa + 25 g nesquika ili 50 g kakaa
1 prašak za pecivo
6 žlica vode

Umutiti bjelanjke sa šećerom,dodati žumanjke,vodu i na kraju pomješane suhe sastojke.Umiješati ih špatulom, ne mikserom.Tijesto staviti u kalup promjera 26 cm kojem smo dno obložili papirom za pečenje.Peći na 170 stepeni(prethodno zagrijanoj pećnici)oko 30 min.Tijesto provjeriti sa čačkalicom.Ohaditi i ohlađen prerezati jedanput dijagonalno.

Ganaž:
400 ml slatkog vrhnja
500 g čokolade za kuhanje

Slatko vrhnje staviti da zakipi i preliti ga preko nasjeckane čokolade.Ostaviti poklopljeno 5 min i potom žlicom promješati dok se se ne poveže i bude kao nutella.U slucaju da se sva čokolada ne otopi,samo kratko staviti na paru.Ostaviti na sobnoj temperaturi da se hladi.

Krema:
1 kesica želatine u prahu
200 g sirnog namaza (vivis,abc itd.)
1 žlica šećera u prahu
600 ml slatkog vrhnja

Želatinu razmutiti sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri (10 min.)

Sirni namaz i šećer umutiti kratko sa mikserom i postupno dodavati slatko vrhnje,nastavljajući mutiti dok se ne stegne.Pazite da ne premutite!
Nabubrelu želatinu lagano zagrijavati dok se ne otopi(ne smije kuhati),skinuti sa vatre,dodati 1 veliku žlicu umućene mase i promješati.Sve to istresti u umućeni šlag i kratko izmiksati.


Jednu koru staviti na tacnu,oko nje staviti obruč i istresti polovicu kreme.Ravnomjerno razmazati i preko lagano nanjeti pola ganaža.On treba da je u relativno tečnom stanju.Nakon toga tortu staviti u frižider na 30min.da se ganaž stegne.
Na stegnuti ganaž  namazati drugu polovicu kreme i na nju staviti drugi biskvit.Tortu ohladiti u frizideru nekih 30 min i potom je premazati sa ostatkom ganaža.On treba da je rijedak kao nutella da bi se lako mogao nanositi..Ukoliko se stegao,možete ga staviti kratko na paru,ali baš kratko.Tortu premazati i ukrasit po želji.
*Ako vam je prejaka torta sa ganažom možete okolo i šlag premazati s tim da vam onda za srednji fil treba samo pola smjese ganaža.
U slast!



0 komentari:

Objavi komentar

 

Sanjin slatki svijet Template by Ipietoon Cute Blog Design