Tijesto
500 g oštrog brašna
2 jaja
1/2 praška za pecivo
200 g margarina/maslaca (sobne temperature)
4 žlice kiselog vrhnja
100 ml mlijeka
1/2 kocke svježeg kvasca (20 g )
pstohvat soli
1 čajna žlica šećera
Nadjev
400 g mljevenih oraha
200 g šećera
150 ml mlijeka
1 čep ruma
1 vanilin šećer
+4 žlice šećera u prahu za posipanje
U mlako mlijeko dodati svježi kvasac,čajnu žlicu šećera i žličicu brašna.Promješati i ostaviti da nadođe.
Sve ostale sastojke staviti u zdjelu ,promješati i dodati nadošli kvasac.Tijesto bude malo mekše,ali tako treba biti.
Istresti na pobrašnjenu površinu i po potrebi dodati još malo brašna i lagano premjesiti dok ne dobijemo kompaktnu kuglu koja se previše ne lijepi za ruke.
Podijeliti na 4 dijela.
Za nadjev pomješati mljevene orahe,šećer i rum i sve zaliti sa vrelim mlijekom.Promješati.
Svaku koru razvaljati otprilike na veličinu 30x20 cm,premazati nadjevom i saviti dužom stranom u rolat.Slagati u pleh obložen papirom za pečenje.
Odmah staviti na pečenje u zagrijanu pećnicu na 160/170 stepeni otprilike 25 minuta dok blago porumene.
Pečene ostaviti 10 tak minuta da se prohlade i ako primjetite da vam se gornja kora napuhala tj.odvojila od nadjeva samo je preokrenuti naopako i ostaviti da se tako skroz ohladi.
Ohlađene orehnjače posuti šećerom u prahu i rezati na tanke kriške oštrim tankim nožem.
U slast!
0 komentari:
Objavi komentar